WeLink wil snel en draadloos internet naar de VS brengen via 5G

ANP | 8 januari 2021 | 10:41 | Foto: ©ANP WeLink wil snel en draadloos internet naar de VS brengen via 5G

WeLink, een draadloos internetbedrijf uit Utah, wil met de technologie van 5G snel, draadloos internet naar de VS brengen. Nu er steeds meer mogelijkheden zijn binnen het 5G-spectrum en daarbij de kosten van hardware voor draadloos internet fors afnemen is het bedrijf bezig met het ontwikkelen van een netwerk van draadloze basisstations die signalen met een hoge bandbreedte door hele buurten kunnen sturen. Op die manier is het relatief goedkoop om de infrastructuur voor snel internet op te zetten.

Investeerders zien er ook wat in: in een nieuwe investeringsronde heeft het bedrijf volgens TechCrunch 185 miljoen dollar opgehaald.

WeLink werd in 2018 opgericht door Kevin Ross en Ahsan Naim. Ross hield zich al sinds 2005 met de technologie van draadloos internet bezig - toen draadloos internet nog erg duur was. Nu is Ross ervan overtuigd dat met de combinatie van betrouwbare millimetergolf 5G, rond 60 tot 70 Ghz, en veel goedkopere hardware, eindelijk het moment is aangebroken dat draadloos internet echt grootschalig kan worden ingezet.

Net-achtig netwerk

De technologie van WeLink maakt gebruik van een net-achtige structuur, waarbij signalen tussen verschillende basisstations door een woonwijk heen en weer worden gestuurd. Bij een typische gezinswoning zal er dan een klein basisstation op het dak worden geïnstalleerd, en met een enkele kabel kan er dan verbinding worden gemaakt met de router van het huishouden.

Ook met een laag aantal huishoudens dat zich aansluit op het netwerk kan WeLink al een goede dekking bieden, zegt Ross tegen TechCrunch. Daarbij heeft het bedrijf ook minder last van de stroperige processen om toestemming te krijgen bij gemeenten om een netwerk op te zetten, omdat er alleen vergunningen aangevraagd moeten worden voor een paar glasvezelpunten en niet voor de rest van de apparatuur.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.