Dell: ‘Pandemie toont kansen voor 5G’

ANP | 14 juli 2020 | 12:05 | Foto: ©ANP Dell: ‘Pandemie toont kansen voor 5G’

In een interview met MIT Technology Review zegt een onderdirecteur van Dell dat de vraag naar snelle, draadloze technologie door het coronavirus astronomisch is geworden. Het aanbod blijft daarbij achter.

John Roese is CTO Producten en Operaties bij Dell. Hij vertelt over de mogelijkheden van 5G - slimme fabrieken, digitale gezondheidszorg en augmented reality is dan de gewoonste zaak van de wereld. Iedereen heeft overal razendsnelle internetverbinding.

Maar de infrastructuur om dit mogelijk te maken ontbreekt nog volgens Roese. "5G wordt al langere tijd ontwikkeld, met de wetenschap dat er nog puzzelstukjes misten. Maar wat die stukjes precies waren, was nog onduidelijk." Volgens Roese is er de afgelopen drie maanden veel duidelijk geworden waar nog meer ontwikkeling nodig is omdat er nu zoveel mensen vanuit huis werken.

Het is nog vroeg

Als we ervan uit gaan dat 5G net als voorgaande technologieën binnen de mobiele netwerken ongeveer 10 jaar ontwikkelingstijd heeft zitten we nog vroeg in het decennium. De mogelijkheden die we nu zien ontstaan zijn nog maar het begin van wat er later allemaal mogelijk is op het gebied van sneller mobiel internet en betere communicatie tussen mensen, maar ook van machine tot machine.

Volgens Roese zullen we nog drie jaar moeten wachten voor we echt wereldwijd van behoorlijke 5G-verbindingen kunnen spreken. Mogelijke toepassingen van 5G zouden onder andere in de gezondheidszorg zijn. Roese noemt het voorbeeld van een patiënt met een beroerte die onderweg naar het ziekenhuis al gediagnosticeerd kan worden, en waarbij zelfs al begonnen kan worden met de behandeling.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.