Vodafone waarschuwt voor hoge kosten boycot Huawei 5G

ANP | 10 juni 2020 | 09:27 | Foto: ©ANP Vodafone waarschuwt voor hoge kosten boycot Huawei 5G

Wil het Verenigd Koninkrijk een leidende rol spelen met 5G-technologie voor supersnel mobiel internet dan ligt een belangrijke rol weggelegd voor het Chinese Huawei. Dat zegt telecomaanbieder Vodafone, die waarschuwde voor het verwijderen van de Chinese techgigant uit de telecominfrastructuur van het land.

Volgens Vodafone zullen mobiele operators op kosten worden gejaagd voor het vervangen van bestaand materiaal. Scott Petty, de belangrijkste technologiemanager van Vodafone UK, meent dat de Britse overheid juist inspanningen moet leveren om 5G-dekking uit te breiden door te investeren in het volgende stadium van deze technologie in plaats van zich te willen ontdoen van het Huawei-materiaal.

Hij benadrukte verder dat de telecombedrijven niet gebonden zijn aan één leverancier. Maar het is volgens hem goed om de omvang van de kwestie in te zien.

Het Verenigd Koninkrijk voert momenteel gesprekken over de levering van 5G-netwerkapparatuur met het Japanse NEC en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics als onderdeel van een poging om Huawei-alternatieven te ontwikkelen. In januari kreeg het Chinese bedrijf een stempel "hoog risico" van de Britten en mocht het geen onderdelen meer leveren voor cruciale delen van netwerken. Ook mag Huawei voor niet meer dan 35 procent betrokken zijn bij netwerkinitiatieven.

Spionagepraktijken

Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Dat land vindt het "waanzin" om het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk te maken.

De kwestie Huawei is een lastige voor de Britse premier Boris Johnson. Als hij de kant kiest van de VS en Huawei verbiedt, zou dat de technologische vooruitgang van het Verenigd Koninkrijk kunnen remmen. Hij beloofde zijn kiezers eerder een snelle uitrol van 5G.

Spanning VS en China

Een keuze voor Huawei zorgt mogelijk dat de banden met de VS vertroebelen. Dan gaat het onder meer om de samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten. Verder zal het de handelsverhoudingen geen goed doen.

De banden tussen Groot-Brittannië en China zijn onlangs wat meer onder druk komen te staan door de aanpak van de coronavirusuitbraak door Peking en de situatie in Hongkong. China heeft besloten de voormalige Britse kroonkolonie nieuwe veiligheidswetten op te leggen.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.