'Verlaag de drempels voor Afrikaanse AI om zorg te verbeteren'

ANP | 22 maart 2021 | 15:39 | Foto: ©ANP 'Verlaag de drempels voor Afrikaanse AI om zorg te verbeteren'

Een vijftal hordes moet genomen worden om de Afrikaanse gezondheidszorg te kunnen verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Die oproep doet Darlington Akogo, de oprichter van een Ghanese zorgstartup in The Financial Times.

Volgens Akogo kan technologie zoals AI Afrikaanse dokters helpen om meer te doen met hun beperkte middelen. Een deel van hun taken kan dan geautomatiseerd worden, waardoor artsen tijd overhouden voor andere zaken. Zo heeft Akogo’s bedrijf minoHealth AI Labs een manier ontwikkeld om geautomatiseerd diagnoses te stellen op basis van röntgenfoto's.

Akogo stelt echter dat er vijf drempels zijn die de ontwikkeling van AI in Afrika tegengaan. Zo zouden zorginstellingen een betere digitale infrastructuur moeten krijgen om zorgdata op te slaan. Nu worden testresultaten vaak aan de patiënt meegegeven en bewaart het ziekenhuis zelf geen kopie, wat het lastig maakt om AI te trainen. Ten tweede vindt Akogo dat er een ‘datacultuur’ moet ontstaan in de zorgwereld waarbij het normaler wordt om gegevens op te slaan.

De derde horde die genomen moet worden, draait om regelgeving. Landen moeten standaardeisen vaststellen waaraan AI moet voldoen om in de zorg ingezet te worden. Daarnaast vindt Akogo dat zorg-techbedrijven hun oplossingen aan de lokale omgeving moeten aanpassen. "Lokale ontwikkelaars zijn beter in staat om de juiste oplossing te vinden." Als voorbeeld haalt hij een Ethiopische corona-app aan, die beter bij de lokale omstandigheden zou passen dan westerse alternatieven omdat hij geen internetverbinding nodig heeft. Tot slot moeten er meer gerichte investeringen in Afrikaanse zorg-AI komen, stelt Akogo.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.