OpenAI kan afbeeldingen genereren

ANP | 17 juli 2020 | 08:17 | Foto: ©ANP OpenAI kan afbeeldingen genereren

Het algoritme GPT-2 van kunstmatige intelligentieplatform OpenAI verwierf internationaal bekendheid door op basis van een of meer zinnen een hele tekst af te kunnen schrijven. Nu kan GPT-2 hetzelfde trucje met afbeeldingen: wanneer je het algoritme een deel van een afbeelding ‘voert’, kan hij deze afbeelding zelfstandig afmaken.

GPT-2 is een heel sterk voorspellingsalgoritme, meldt MIT Technology Review. Door miljarden voorbeelden van Engelse woorden en zinnen te bekijken, heeft het de structuur van de Engelse taal geleerd te begrijpen. De onderzoekers van OpenAI hebben hetzelfde principe toegepast met afbeeldingen.

Omdat het algoritme was ontworpen om te werken met eendimensionale data, zoals regels tekst, heeft het algoritme afbeeldingen teruggebracht tot één lange regel pixels. Door het algoritme de helft van een afbeelding te tonen voorspelt het vervolgens wat de andere helft moet zijn. Daarbij is het niet zo dat het algoritme altijd in één keer een precieze kopie van het origineel presenteert, want dat kan het niet weten. Wat het wel goed doet is dat het allemaal opties geeft die er als normale afbeeldingen uitzien.

Een mooie stap vooruit voor de wetenschap dus, maar er zijn natuurlijk ook zorgen: dit soort algoritmes geven een impuls aan het genereren van deepfake afbeeldingen. De beleidsdirecteur van OpenAI heeft gezegd dat we in de toekomst vergelijkbare toepassingen voor video kunnen verwachten.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.