Drone helpt militairen gebouwen te verkennen

ANP | 17 juli 2020 | 09:36 | Foto: ©ANP Drone helpt militairen gebouwen te verkennen

Het Amerikaanse Shield AI heeft een drone gebouwd die zelfstandig gebouwen kan verkennen zodat militairen een beter beeld hebben voor ze zelf naar binnen gaan.

Brandon Tseng heeft zelf als marinier gewerkt en verbaasde zich erover met hoe weinig voorkennis militairen gebouwen werden ingestuurd - gebouwen die potentieel vol explosieven of gewapende personen konden zitten. Toen hij weer terug in de Verenigde Staten kwam is hij met zijn broer Ryan, die elektrotechnisch ingenieur is, Shield AI begonnen.

In eerste instantie zag Silicon Valley nog niet zoveel in het project. Durfinvesteerders waren niet geïnteresseerd in technologie voor het leger. De enige interesse kwam van een groep investeerders die dacht dat ze er misschien wel selfiedrones van zouden kunnen maken, maar de broers besloten door te gaan met hun eigen idee.

Onvoorspelbare omgeving

Inmiddels hebben ze een drone ontwikkeld die zelfstandig binnen gebouwen kan vliegen en daar kaarten en video’s kan maken van de omgeving, zelfs in donkere ruimten of gebieden waar geen GPS mogelijk is. De technologie lijkt op die van zelfrijdende auto’s, maar het gecompliceerde bij deze drones is dat de omgeving waarin ze zich bewegen veel minder voorspelbaar is - een (snel)weg ziet er altijd grofweg hetzelfde uit.

De interesse van Silicon Valley in nationale veiligheid is de laatste jaren sterk toegenomen, en eind dit jaar hoopt Shield AI nog een nieuwe generatie drones te kunnen introduceren.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.