Verenigd Koninkrijk krijgt ‘slimme ambulances’ met 5G

ANP | 24 november 2020 | 18:54 | Foto: ©ANP Verenigd Koninkrijk krijgt ‘slimme ambulances’ met 5G

Het Verenigd Koninkrijk gaat landelijk ‘slimme ambulances’ inzetten waarmee patiënten al tijdens de rit naar het ziekenhuis via een videoverbinding door medisch specialisten behandeld kunnen worden. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT). De landelijke uitrol volgt op een succesvolle proef in oost-Engeland.

Bij die proef blonken de slimme ambulances vooral uit bij beroertes. Daarbij krijgt een deel van de hersenen plotseling geen bloed en dus geen zuurstof meer. Snelle zorg is daarbij essentieel: elke minuut dat de bloedtoevoer stokt, gaan er miljoenen hersencellen dood.

"Elk kwartier dat een beroerte onbehandeld blijft, kort iemands levensduur met drie jaar in," zegt Alan Lowe tegen de FT. Hij is directeur van Visionable, het videoplatform dat in de slimme ambulances wordt ingezet. "Het maakt dus een enorm verschil als je de behandeling al in de ambulance kunt beginnen." Bij de proef ging het aantal patiënten dat binnen de kritieke eerste drie uur een behandeling kreeg omhoog van 5 procent naar 41 procent. Daarmee werden niet alleen levens gered, het bespaarde het Britse zorgstelsel naar schatting 21 miljard euro.

CT-scan via 5G

Bij de behandeling van een beroerte is het belangrijk om te weten waardoor hij veroorzaakt wordt, door een bloedpropje of door een gebarsten bloedvat. De behandeling van die twee typen verschilt namelijk, en de verkeerde behandeling kan dodelijk zijn. Daarom wordt vooraf een CT-scan gemaakt.

Lowe werkt er met zijn bedrijf aan om draagbare CT-scanners in de slimme ambulances te installeren, die via mobiele 5G-netwerken de data naar het ziekenhuis versturen. "5G gaat mobiele zorg mogelijk maken. Je hebt 5G nodig als je patiëntendata naar de specialisten stuurt vanuit de ambulance," zegt hij tegen FT.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.