Upload je gezicht in deze AI en leer waarom dat onverstandig is

ANP | 7 oktober 2020 | 14:59 | Foto: ©ANP Upload je gezicht in deze AI en leer waarom dat onverstandig is

Op de website How Normal Am I kunnen mensen een foto van hun gezicht uploaden om vervolgens een algoritme te laten beoordelen hoe oud zijn, hoe aantrekkelijk, wat hun BMI is en wat hun geslacht is, meldt The Next Web. De website is onderdeel van SHERPA, een project dat wordt gefinancierd door de EU en onderzoekt wat voor impact AI heeft op mensenrechten. De site heeft dan ook vooral als doel om de gebruiker op een interactieve manier voor te lichten over de mogelijkheden van gezichtsherkenning.

De bezoeker wordt gevraagd een foto te uploaden waar het gezicht goed te zien is - de site belooft geen persoonlijke informatie te verzamelen of cookies te gebruiken. Vervolgens loopt de bezoeker door enkele stappen die de bezoeker niet alleen wat vertelt over uiterlijk, leeftijd of BMI, maar die uitlegt hoe andere techbedrijven deze informatie verzamelen en wat ze er mee doen.

Eerst krijgt de bezoeker een paar foto’s van schattige hondjes te zien, terwijl de gezichtsherkenning geladen wordt. Vervolgens wordt de bezoeker gevraagd voor de webcam te gaan zitten zodat het gezicht goed te zien is en het algoritme kan bepalen hoe aantrekkelijk de bezoeker is op een schaal van 1 tot 10. Na de score legt iemand van SHERPA uit dat apps zoals Tinder dit soort algoritmes gebruiken om mensen aan elkaar te koppelen waarvan het denkt dat ze ongeveer even aantrekkelijk zijn, terwijl platforms als TikTok de algoritmes gebruiken om de filmpjes van aantrekkelijke mensen prominenter op de app te brengen.

Zo probeert de site de gebruiker vooral bewust te maken van de informatie die techbedrijven verzamelen en nog belangrijker: wat ze daarmee doen. En dat kan ook heel stiekem - de foto’s van de schattige hondjes waren óók een test. Terwijl je naar de hondjes keek registreerde de camera hoe veel emotie je toont, om een inschatting te maken van je emotionele capaciteiten. Dit is een techniek die bij veel recruitment-tech wordt gebruikt.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.