Unicef presenteert AI-handleiding voor kinderen
Kinderen komen de hele dag door in aanraking met kunstmatige intelligentie. Denk aan robotspeelgoed, smart speakers, maar ook aan algoritmes die bepalen of ze wel of niet in aanmerking komen voor een bepaalde opleiding. Unicef heeft over de hele wereld een aantal workshops georganiseerd waar deskundigen samenkwamen om te bespreken hoe kinderen op een veilige manier met AI om kunnen gaan. Daaruit is een handleiding voortgekomen die er voor moet zorgen dat AI bijdraagt aan de rechten van kinderen.
De drie hoofdpunten zijn dat AI-beleid en -systemen ontworpen moeten zijn om kinderen te beschermen, dat ze op een rechtvaardige manier bijdragen aan de behoeften en rechten van kinderen en dat ze kinderen in staat stellen om bij te dragen aan de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie.
Kinderen vormen ten minste een derde van de online populatie. AI zou dus niet alleen voor volwassenen begrijpelijk moeten zijn, maar ook voor kinderen. Als kunstmatige intelligentie op de juiste manier wordt geïmplementeerd kan het voor kinderen een waardevolle bijdrage leveren. Ze kunnen er vaardigheden zoals kritisch denken en het oplossen van problemen mee verbeteren. Ook zijn er verschillende AI’s ontwikkeld die helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, met name bij autistische kinderen. Gezichtsherkenning kan een belangrijke bijdrage leveren bij het opsporen van vermiste kinderen.
Meer zeggenschap
Het is wel belangrijk dat kinderen meer zeggenschap krijgen in hoe AI hun leven vormgeeft, vindt Unicef. Door meer te leren over AI en de kans te krijgen actief bij te dragen aan de ontwikkeling ervan krijgen ze meer controle over hun eigen toekomst.
Unicef is niet de enige organisatie die zich met het onderwerp bezighoudt. MIT Technology Review meldt dat China met the Beijing AI principles een jaar eerder al richtlijnen heeft opgesteld voor de nationale ontwikkeling van AI.
Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.