Tweakers test eerste 5G-netwerken in Nederland

ANP | 10 september 2020 | 13:32 | Foto: ©ANP Tweakers test eerste 5G-netwerken in Nederland

Een redacteur van het techmedium Tweakers heeft met een aantal 5G-smartphones de eerste 5G-netwerken getest. De belangrijkste conclusie: het lijkt vaak alsof de gebruiker verbonden is met 5G, maar in werkelijkheid gaat het nog om 4G. En, helaas, 5G is nog niet zo snel als de belofte.

In de bovenhoek van de telefoons staat vaak het 5G-icoontje, terwijl het toestel in de praktijk een 4G-verbinding heeft. Hoe komt dat? De koepelorganisatie van providers, GSM Association, heeft een soort formule opgesteld die bepaalt welk icoontje wordt weergegeven. Als een telefoon verbonden is op een 4G-zendmast die geen 5G-ondersteunt, dan mag uiteraard geen 5G-verbindingsicoontje worden weergegeven. Als een 5G-smartphone is verbonden met een zendmast die wél 5G ondersteunt, maar die op dat moment geen bereik op 5G levert, dan mag wel worden gezegd dat er een 5G-verbinding is.

Via de Ookla Speedtest kon de redacteur van Tweakers achterhalen dat er vaak 5G in beeld stond, terwijl de verbinding 4G was. T-Mobile reageerde daarop als volgt: "Voor de officieel door T-Mobile verkochte toestellen geldt over het algemeen dat het 5G-symbool getoond wordt wanneer 5G geactiveerd is in het gebied waar je je op dat moment bevindt."

De redacteur concludeert dat de belofte van 5G nog steeds staat, maar dat de providers daar nu nog lang niet zijn. "Het is alsof er een storm moet opsteken en we nu het eerste briesje voelen, waarbij de providers al direct claimen dat storm Ciara, Dennis of Francis is gearriveerd." De redacteur maakt zich zorgen dat mensen hierdoor teleurgesteld raken in 5G, terwijl we er in de toekomst wel grote dingen van kunnen verwachten.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.