Tilburgse app ingezet tegen prikangst

ANP | 4 januari 2021 | 17:30 | Foto: ©ANP Tilburgse app ingezet tegen prikangst

De Universiteit van Tilburg heeft een app ontwikkeld om mensen met prikangst te helpen die onder controle te houden. Dat moet eraan bijdragen dat zij zich niet door hun angst laten weerhouden om een vaccinatie te halen, schrijft techsite Innovation Origins.

Gebruikers van de app, die de naam AINAR heeft gekregen, spelen een puzzelspelletje voorafgaand aan de injectie. Ondertussen analyseert de app hun gezicht met behulp van de selfiecamera. Wanneer zo signalen van angst, stress of flauwvallen worden gedetecteerd, kleurt de puzzel rood. Is de gebruiker rustig, dan zijn de puzzelstukjes blauw. Gebruikers moeten vakjes inkleuren door op het scherm te tikken, en daarbij zorgen dat die zoveel mogelijk blauw kleuren door tot rust te komen.

"Als we je vragen om je hartslag omlaag te brengen, is dat heel erg moeilijk of zelfs onmogelijk. Maar als we je een balletje laten zien dat op hetzelfde tempo als je hartslag stuitert en we je vragen om het balletje trager te laten gaan, leer je wel om je hartslag omlaag te brengen", schrijven de makers in een toelichting op de werking van de app.

De wetenschappers achter de app hebben bij de bloedbank met behulp van infraroodcamera’s de gezichten van bloeddonoren onderzocht. Zo wisten ze welke veranderingen optreden als een donor onwel wordt. Die gegevens zijn gebruikt om het algoritme voor de app te maken.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.