T-Mobile Nederland uitgeroepen tot beste netwerk ter wereld

ANP | 25 februari 2021 | 17:03 | Foto: ©ANP T-Mobile Nederland uitgeroepen tot beste netwerk ter wereld

Het Nederlandse netwerk van T-Mobile is door netwerkonderzoeker Umlaut uitgeroepen tot beste ter wereld. Van de 1000 punten die er te scoren waren behaalde T-Mobile er 962.

Het is voor de vijfde keer op rij dat T-Mobile de beste score behaalde. Het verschil met de nummer twee, het Zwitserse Swisscom, was klein - slechts twee punten. De nummers drie, het eveneens Zwitserse Sunrise en het Oostenrijkse Magenta, behaalden beide 955 punten.

Voor de eerste keer werd dit jaar ook 5G meegenomen in de meting. De netwerktest werd door Umlaut zelf uitgevoerd, door middel van rij- en looptests. Zo werden er gedetailleerde metingen uitgevoerd voor spraak en data. Daarnaast heeft de netwerkonderzoeker een uitgebreide analyse gedaan van gegevens die het bedrijf uit crowdsourcing verkreeg.

Volgens vaknieuwssite Tweakers is het in Nederland relatief makkelijk om een goed netwerk op te zetten, omdat het land vlak en klein is. Ook is er kritiek op de test. Zo zouden KPN en T-Mobile tijdelijke masten neerzetten tijdens de testen. Volgens KPN is dat onderdeel van de normale praktijk, omdat er af en toe onderhoud gepleegd wordt of er storingen zijn. Ook T-Mobile zegt dat ze het hele jaar door tijdelijke masten plaatsen, bijvoorbeeld omdat ze nog wachten op een permanente vergunning.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.