Slimme speaker kan hartslag contactloos meten

ANP | 9 maart 2021 | 18:16 | Foto: ©ANP Slimme speaker kan hartslag contactloos meten

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Washington hebben een slimme speaker ontwikkeld de hartslag van een persoon kan meten. Dat melden onder andere The Washington Post en technieuwssite The Next Web.

De luidspreker doet de meting door een voor mensen niet te horen geluid af te spelen richting een persoon die in de buurt van de speaker zit. Als de geluidsgolven terugkaatsen, worden ze weer opgepikt door de microfoons in de speaker en analyseert een algoritme ze om de frequentie van de hartslag te bepalen.

Het apparaat zou al getest zijn op zowel gezonde mensen als op hartpatiƫnten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens de onderzoekers werkt de hartslagmeting bijna even goed als een hartfilmpje met medische apparatuur. De wetenschappers stellen dat dit de eerste keer is dat zowel gewone als afwijkende hartslagen gemonitord kunnen worden zonder fysiek contact.

Twee algoritmen

Het systeem is gebouwd op basis van twee algoritmen. Het eerste algoritme analyseert signalen van de microfoons van de slimme speaker om een hartslag te vinden. Dat zou vergelijkbaar zijn met hoe een Google Home aanspringt als een gebruiker "Hey Google" zegt, ook al is dat in een rumoerige omgeving. Het tweede algoritme deelt het audiosignaal op om de tijd tussen twee hartslagen te bepalen.

De onderzoekers hebben hun systeem gebouwd op basis van een speciale ontwikkelaarsversie van de Amazon Alexa. Daarbij moeten gebruikers zich binnen 60 centimeter van het apparaat beginnen voor een meting. De ontwikkelaarsspeaker zou echter van lagere kwaliteit zijn dan de reguliere consumentenversie, waardoor een consument daar minder dicht op hoeft te zitten.

In de huidige opzet is het speakersysteem bedoeld voor mensen die steekproefsgewijs een controle willen uitvoeren. De luidsprekers zouden echter ook gebruikt kunnen worden om hartpatiƫnten doorlopend te monitoren.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.