Robotartiest maakt schilderijen op basis van artistieke waarden
Onderzoekers van IBM Japan, de Universiteit van Tokio en Yamaha Motors hebben een robot ontwikkeld die met een canvas doek, een kwast en verf zelf schilderijen maakt. Wat deze robot onderscheidt van andere vormen van kunstmatige intelligentie die kunst maken, is dat het geen random schilderijen maakt, schrijft vaknieuwssite Engadget. Het wordt geprogrammeerd met bepaalde artistieke waarden, en maakt op basis daarvan een kunstwerk.
Zo kan de robot de opdracht krijgen om met 30 penseelstreken een werk te maken - dat resulteert in een abstract schilderij. Met 300 penseelstreken wordt het een meer realistisch werk.
Op dit moment kan de robot met zowel waterverf als acryl werken, en zelf de verf mixen. Daarnaast werkt het team nog aan een visuele uitbreiding voor de robot die ervoor moet zorgen dat het apparaat de schilderijen ook daadwerkelijk ziet terwijl het er aan werkt. Zo zou het apparaat in de toekomst beter met mensen samen moeten kunnen werken. Het project wordt op 16 maart tentoongesteld op het interactieve cultuurfestival South by Southwest uit Austin, dat virtueel bij te wonen is.
Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.