Onderzoek: nog maar 10 procent bedrijven haalt winst uit inzet AI

ANP | 20 oktober 2020 | 13:34 | Foto: ©ANP Onderzoek: nog maar 10 procent bedrijven haalt winst uit inzet AI

Slechts tien procent van de bedrijven die werken met kunstmatige intelligentie (AI), behaalt daar financieel voordeel mee. Dat blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group en MIT Sloan Management Review. Succesvol zijn vooral bedrijven die hun interne processen ingrijpend aanpassen aan wat het rapport ‘organizational learning’ noemt. Dat houdt in dat ze snel reageren op de manier waarop mensen en computers op elkaar inspelen.

Volgens het rapport is het verzamelen van de juiste data, technologie en talent niet genoeg voor succes. Bij organizational learning draait het niet om computers die autonoom iets leren, om mensen die computers iets leren, of juist mensen die iets van computers leren, maar om een combinatie van die drie. Bovendien ontwikkelen succesvolle organisaties meerdere manieren waarop mensen en computers met elkaar interactie kunnen hebben. Organizational learning is echter kostbaar en tijdsintensief om te implementeren.

Als voorbeeld van een succesvolle AI-implementatie wordt een handelsvloer van een financiële instelling genoemd. Het algoritme werd getraind door het gedrag van menselijke handelaars te bestuderen, waarna mensen weer kunnen leren van de beslissingen die de AI neemt.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd ruim 3000 leidinggevenden aan een enquête onderworpen, aangevuld met interviews met directieleden en wetenschappers. Daaruit bleek dat het merendeel van de bedrijven aan toepassingen van AI werkt. 57 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijf AI aan het testen of uitrollen is, 59 procent zegt dat het bedrijf een AI-strategie heeft en 70 procent zegt te begrijpen hoe AI voor toegevoegde waarde kan zorgen.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.