Nog geen plek voor Fries satellietstation dat moet wijken voor 5G

ANP | 16 maart 2021 | 12:14 | Foto: ©ANP Nog geen plek voor Fries satellietstation dat moet wijken voor 5G

Een satellietstation in het Friese Burum moet uiterlijk in september 2022 verhuizen, omdat het de uitrol van 5G in de weg zit. Mobiele 5G-netwerken gebruiken namelijk frequenties rond de 3500 Mhz, waarop de satellietschotels van Inmarsat ook actief zijn. Het bedrijf, dat noodsignalen van schepen opvangt, heeft echter nog altijd geen nieuwe locatie gevonden, meldt Het Financieele Dagblad.

Volgens het bedrijf is het vinden van een nieuwe locatie bijzonder complex. Verhuizen naar het buitenland is niet eenvoudig: "Overal wordt 5G op dezelfde frequentie uitgerold, dus in een ander land staan we voor hetzelfde probleem". De satellieten vangen noodsignalen van schepen op in een enorm gebied, dat strekt van de Oostelijke Atlantische Oceaan tot aan de Indische Oceaan. Het zou gaan om "essentiële communicatie" voor de scheepvaart.

Volgens Inmarsat zou het satellietstation met technische aanpassingen gewoon in Friesland kunnen blijven, terwijl telecomproviders daar toch 5G uitrollen. Staatssecretaris Mona Keijzer is daar echter geen voorstander van, omdat het de verdeling van het 5G-spectrum tussen de verschillende netwerkaanbieders ingewikkelder maakt.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.