Nijmeegs AI-lab wil blinden weer laten zien en doven weer horen

ANP | 14 september 2020 | 11:23 | Foto: ©ANP Nijmeegs AI-lab wil blinden weer laten zien en doven weer horen

Een nieuw onderzoekslab voor kunstmatige intelligentie (AI) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen wil doven weer laten horen, blinden laten zien en verlamden weer laten bewegen. De hersenen zouden dat weer moeten oppakken dankzij AI, machine learning en implantaten. Dat schrijft het platform Innovation Origins.

Volgens het lab zijn er al testen gedaan bij blinde patiƫnten die een implantaat in hun hersenen kregen ingebracht. Daardoor konden ze eindelijk weer wat zien, zij het beperkt. "Dit is allemaal nog in een vroeg stadium, maar de eerste tekenen zijn hoopvol," zegt wetenschappelijk directeur Marcel van Gerven tegen Innovation Origins.

In het lab worden geen nieuwe implantaten ontwikkeld, maar wel de AI die de implantaten aanstuurt. Zo kunnen "methodes worden ontwikkeld die spieren kunnen aansturen, epileptische aanvallen kunnen onderdrukken en verlamde mensen helpen te communiceren", zegt Van Gerven.

Samenwerkingen met bedrijfsleven en overheid

In het lab wordt nauw samengewerkt tussen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior van de universiteit, de overheid en het bedrijfsleven. Op die manier moeten nieuwe oplossingen snel toegepast kunnen worden. Partijen waarmee wordt samengewerkt zijn bijvoorbeeld Phosphoenix, Advanced Bionics, Oneplanet Research Center en Abbott. Ook is er overleg met instellingen als het Nederlands Herseninstituut, UMC Utrecht en de technische universiteiten van Delft en Eindhoven.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.