Machine learning in veehouderij kan ziekte voorkomen

ANP | 7 oktober 2020 | 11:33 | Foto: ©ANP Machine learning in veehouderij kan ziekte voorkomen

Binnen hele grote veehouderijen, zoals de Verenigde Staten er veel heeft, is de verspreiding van ziektes zoals BRD (bovine respiratory disease) een van de grootste problemen. Tag-Ag is een set van verschillende modellen die op basis van data, die veehouders nu al verzamelen, kan voorspellen welke koeien risico lopen op besmetting met BRD, schrijft Forbes. De set werd ontwikkeld tijdens een hackathon van beginnende en ervaren wetenschappers en verschillende bedrijven.

Tijdens de hackathon kregen de deelnemers de opdracht om AI en big data te gebruiken om veehouders te helpen hun dieren gezond te houden. De koeien dragen oormerken waardoor ze individueel geïdentificeerd kunnen worden. Bij grote veehouderijen gaat dat allemaal automatisch en elektronisch, waardoor er grote hoeveelheden data beschikbaar zijn - en dat is precies wat je nodig hebt voor machine learning. "Hoe meer input, hoe beter", zegt Jacob Shields, onderzoekswetenschapper bij Elanco Animal Health. Shields nam ook deel aan de hackathon.

1 miljard dollar

Door te voorspellen welke dieren kans hebben om ziek te worden kunnen ze sneller uit de groep worden gehaald, waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om grote uitbraken van BRD in een veebedrijf te voorkomen. BRD is een infectieziekte die bijna de helft van alle sterfgevallen in grote veehouderijen veroorzaakt. Deze ziekte kost de industrie bijna 1 miljard dollar per jaar.

Shields verwacht niet dat ze voor de verdere ontwikkeling van Tag-Ag extern onderzoek nodig hebben omdat ze genoeg data kunnen verzamelen uit de gegevens van de veehouders. "Hooguit zijn er wat datapunten te vinden in ander onderzoek die nuttig blijken te zijn, maar die nu nog niet verzameld worden, maar hiermee komen we al heel ver."

AgTech

Het verdienmodel van Tag-Ag zou bestaan uit een vast bedrag voor de hardware en daarna op abonnementsbasis werken. De ontwikkelaars van Tag-Ag verwachten ook een flink bedrag aan investeringen binnen te kunnen halen voor het ontwikkelen van het product, omdat investeerders steeds meer de kansen zien voor ‘AgTech’ - digitale innovaties in de landbouw. Ook kunnen andere partijen later voortbouwen op hun AI-modellen.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.