KPN zet 5G-netwerk aan

ANP | 24 juli 2020 | 11:08 | Foto: ©ANP KPN zet 5G-netwerk aan

KPN zet dinsdag zijn vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen klanten met een geschikt toestel vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet. Het telecombedrijf wil de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden.

Het gaat om een mega-operatie die naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar is afgerond. Topman Joost Farwerck wijst in een toelichting op de vele nieuwe mogelijkheden, met name ook op zakelijk vlak. "Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij. Dat is cruciaal, want zo blijft Nederland digitale koploper."

De stap is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst eerder deze week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten. KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties. De totale opbrengst voor de Staat bedroeg meer dan 1,2 miljard euro.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.