KPN vervangt later dit jaar 4G-netwerkkern voor 5G

ANP | 15 oktober 2020 | 15:51 | Foto: ©ANP KPN vervangt later dit jaar 4G-netwerkkern voor 5G

KPN begint later dit jaar met de vernieuwing van het mobiele core-netwerk waar alle verkeersstromen van het netwerk samenkomen. De zendmasten ondersteunen nu al 5G, maar de kern van het netwerk is nog gebaseerd op 4G. Dit wordt vervangen voor 5G.

Voor de implementatie van het nieuwe core-netwerk gaat KPN samenwerken met technologiepartner Ericsson. De eerste tests, waarbij datasessies en gesprekken via het netwerk zijn gevoerd en autonome voertuigen met het nieuwe netwerk werden verbonden, zijn volgens KPN met succes afgerond.

In het najaar wordt een start gemaakt met de technische implementatie, daarna wordt stapsgewijs het huidige mobiele core-netwerk uitgefaseerd.

Standalone 5G

KPN mocht van de overheid niet kiezen voor Huawei omdat het bedrijf afkomstig is uit China, schrijft technieuwssite Tweakers. De Nederlandse overheid is bang dat de Chinese overheid ‘de intentie heeft een elektronisch communicatienetwerk- of dienst te misbruiken of uit te laten vallen’. De zendmasten mogen wel van Huawei zijn - in een groot deel van het netwerk staat ook zendapparatuur van deze fabrikant.

Op dit moment is er nog geen sprake van een standalone 5G-netwerk, en moet een telefoon dus ook altijd een 4G-verbinding hebben. Bij de standalone-netwerken die nu gebouwd gaan worden hoeft dat niet meer, waardoor het bereik (in theorie) zou verbeteren. Ook hoeft het signaal niet langer door een backbone met oudere technologie.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.