KPN test duurzamere aanleg glasvezel

ANP | 21 augustus 2020 | 12:58 | Foto: ©ANP KPN test duurzamere aanleg glasvezel

Volgende maand begint KPN met een proef om glasvezelkabels aan te leggen waarbij de buis om de kabels van 90 procent gerecycled plastic gemaakt wordt. Daardoor is nog maar tien procent nieuw plastic nodig. Voor de duurzame buizen wordt bovendien de helft minder plastic gebruikt, omdat ze smaller zijn dan een traditionele. Per aansluiting zou het een besparing opleveren die te vergelijken is met 760 plastic draagtassen. Op deze manier kunnen huishoudens en bedrijven sneller internet krijgen dat ook nog eens groen is.

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruik maakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Hierdoor verliest het signaal onderweg nauwelijks tot geen snelheid. Daarbij is glasvezel ook energiezuiniger. In de toekomst zullen we waarschijnlijk nog meer van onze internetverbinding gaan vragen met ontwikkelingen in gaming, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Glasvezel voorziet in internet dat snel genoeg is om dat soort toepassingen te laten draaien.

De vermindering in omvang van de buizen en de glasvezelkabels zorgt ervoor dat er minder transport nodig is. Er past immers meer meter op een haspel. Volgens KPN neemt het aantal benodigde houten haspels af met 70 procent en zijn er slechts zes volle vrachttransporten nodig om 11.000 adressen op het glasvezelnetwerk aan te sluiten.

De duurzame glasvezel wordt uitgetest in het Friese Buitenpost en in de Nijmeegse wijk Dukenburg. Als alles positief verloopt, wil KPN de nieuwe methode ook bij andere aanlegprojecten toepassen. KPN heeft de ambitie om eind 2021 meer dan 40 procent van de Nederlandse huishoudens van glasvezel te voorzien.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.