Japanners zetten tech in tegen voedselverspilling
Japanse bedrijven zetten steeds vaker in op kunstmatige intelligentie (AI) en andere vormen van technologie om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Dat meldt Reuters. De focus op voedselverspilling wordt aangewakkerd door een wens om kosten te verlagen tijdens de coronacrisis, maar zou ook vanuit duurzaamheidsperspectief komen.
Japan gooit volgens overheidsdata jaarlijks 6 miljoen ton aan eten weg, ter waarde van bijna 16 miljard euro. Van de Aziatische landen gooit Japan per hoofd van de bevolking het meeste eten weg. De overheid wil dat er ten opzichte van 2000 de helft minder wordt weggegooid in 2030.
Zo zet Lawson, een keten van gemakswinkels, kunstmatige intelligentie in te voorspellen welke producten in de schappen blijven liggen omdat er geen vraag naar is en aan welke items juist een tekort is. Op die manier wil Lawson ervoor zorgen dat er minder grote voorraden aangehouden hoeven te worden en zo de voedselverspilling tussen 2018 en 2030 halveren.
Beschadiging
Suntory, een bedrijf dat diverse dranken produceert, wil AI inzetten om te bepalen of flessen beschadigd zijn geraakt tijdens het transport. Tot nu toe wordt die controle door mensen gedaan, wat veel tijd kost. Suntory denkt dat AI kan bepalen of alleen de verpakkingsdoos stuk is, of dat ook de inhoud is beschadigd.
De drankenproducent hoopt zo het aantal zendingen die teruggestuurd worden naar de fabriek met 30 tot 50 procent te verminderen. Het systeem zou in de toekomst ook voor andere fabrikanten beschikbaar moeten komen.
Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.