Ierse tiener wint prijs voor ‘deepfakedetector’

ANP | 13 januari 2021 | 12:19 | Foto: ©ANP Ierse tiener wint prijs voor ‘deepfakedetector’

Een Ierse tiener heeft een landelijke prijs gewonnen voor het ontwikkelen van technologie die deepfakevideo’s online makkelijker kan opsporen. Dat meldt nieuwssite Euronews. Het gaat om de 17-jarige Greg Tarr uit het graafschap Cork.

Een deepfakevideo is een video die is gemaakt door een kunstmatige intelligentie (AI), en waarbij het lijkt alsof iemand iets zegt of doet - terwijl de persoon in werkelijkheid zoiets nooit gezegd of gedaan heeft. Veel mensen maken zich zorgen om de technologie, omdat het daardoor steeds moeilijker te bepalen wordt of een politicus of een ander persoon uit het maatschappelijk debat bepaalde uitspraken wel of niet gedaan heeft. Zo werd een video waar de aanstaande president van de VS, Joe Biden, in slaap viel tijdens een interview voor de verkiezingen in november massaal gedeeld.

In een interview met Euronews zegt Tarr dat hij al vier jaar bezig is met kunstmatige intelligentie die hele grote hoeveelheden data kan verwerken. "Deepfakes worden gemaakt door AI, maar het interessante is dat AI ook gebruikt kan worden om deepfakes op te sporen. Het concept bestaat al langer, maar dat van mij werkt tien keer zo snel", zegt Tarr. Hij verbaast zich erover hoe weinig mensen begrijpen hoe alomtegenwoordig deepfake is.

Binnenkort doet Tarr met zijn project ook mee aan de European Union’s Contest for Young Scientists. Hij hoopt daarnaast een commerciële versie van zijn project te kunnen ontwikkelen, of in ieder geval een versie die geschikt is voor maatschappelijk gebruik.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.