Het duurt nog even voor 5G beloften in de VS kan waarmaken’

ANP | 20 januari 2021 | 13:10 | Foto: ©ANP Het duurt nog even voor 5G beloften in de VS kan waarmaken’

Ondanks positieve verwachtingen van een snel 5G-netwerk in de Verenigde Staten kan het volgens Jefferson Wang nog even duren voor de beloften van 5G in de VS worden waargemaakt, zegt Wang tegen vaknieuwssite The Inquirer. Wang is het hoofd van de afdeling 5G Strategie bij consultancybedrijf Accenture.

Volgens Wang zal het uitrollen van het netwerk zeer gefragmenteerd plaatsvinden omdat er veel verschillende lokale reguleringen zijn op het gebied van mobiele netwerken. Het wordt een gecompliceerd proces voor alle telecombedrijven om tussen alle 50 staten met verschillende regels te navigeren. Bij verschillende lokale overheden moet toestemming worden aangevraagd, waarna er vaak nog hoorzittingen plaats moeten vinden voor er antennes kunnen worden geplaatst op straten of gebouwen.

Door de lancering van de eerste 5G-smartphones van Samsung en Huawei in 2019 en de 5G-iPhone in 2020 is de druk op telecombedrijven toegenomen om 5G aan te bieden, terwijl de dekking nog lang niet wijdverspreid is. Zo kunnen mensen die aangesloten zijn bij Verizon wel 5G ontvangen, maar alleen als ze in de juiste stad zijn en dan ook nog binnen het bereik van de antenne. Verizon heeft geïnvesteerd in een bandbreedte die zorgt voor een snelle verbinding, maar wel minder afstand af kan leggen en die ook relatief makkelijk geblokkeerd kan worden door muren of regen. Concurrenten AT&T en T-Mobile hebben gekozen voor frequenties die langere afstanden kunnen afleggen, maar wel minder snelheid bieden.

'5G E'

Daarbij noemt AT&T het verbeterde 4G-netwerk dat het bedrijf aanbiedt ‘5G E’ - een marketingstrategie waar veel kritiek op is. Hierdoor zien consumenten een 5G-verbinding op hun telefoon, maar krijgen ze geen 5G-snelheden. Alejandro Holcman, topman bij Qualcomm, zei hierover: ‘Dat is alsof je in de spits in een Ferrari rijdt’.

Ook zijn er zorgen dat de komst van 5G in de stedelijke gebieden zorgt voor nog grotere tegenstellingen met de meer afgelegen gebieden, waar zelfs langzame, draadloze verbindingen vaak niet betrouwbaar werken.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.