Grote investering in medische AI SOPHiA Genetics

ANP | 1 oktober 2020 | 15:56 | Foto: ©ANP Grote investering in medische AI SOPHiA Genetics

Het Zwitsers-Amerikaanse bedrijf SOPHiA Genetics heeft in een nieuwe investeringsronde 110 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf specialiseert zich in datagedreven geneeskunde, waaronder radiologie en genomica. Genomica is een tak van wetenschap waarbij wordt gekeken naar de genen van mensen, planten en micro-organismen om bijvoorbeeld de oorzaak en het verloop van een ziekte vast te stellen, evenals een mogelijke behandeling.

SOPHiA heeft een AI gebouwd die röntgenfoto's van kankerpatiënten analyseert. Door de grote hoeveelheden foto’s die de AI kan analyseren wordt niet alleen naar de individuele patiënt gekeken, maar kan er een genomisch profiel worden gemaakt van de ziekte. Ook kan op deze manier preciezer en tegelijkertijd op grotere schaal worden gekeken naar het verloop van een ziekte, wat het effect is van de gekozen behandeling en kan een voorspelling worden gedaan van wat de uitkomst van de therapie zal zijn.

Daarnaast combineert SOPHiA meerdere bronnen van medische data om tot nieuwe inzichten te komen over hoe ziektes zich in het lichaam verspreiden en hoe dat beter kan worden tegengegaan, schrijft TechCrunch. Die inzichten bieden ze via een speciaal platform aan aan zorgprofessionals die hiermee hun eigen behandelingen kunnen verbeteren. De technologie van SOPHiA wordt volgens het bedrijf wereldwijd door meer dan 1000 gezondheidsinstituten gebruikt en er zouden meer dan 600.000 genomische profielen zijn geanalyseerd.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.