Google Maps zet AI in om groenere routes aan te raden

ANP | 30 maart 2021 | 17:34 | Foto: ©ANP Google Maps zet AI in om groenere routes aan te raden

Google Maps wordt de komende tijd uitgebreid met een aantal functies dat het makkelijker moeten maken om duurzaam te reizen. Dat heeft het techbedrijf dinsdag bekendgemaakt. Naar eigen zeggen heeft Google kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om de functies te bouwen.

Zo krijgen autogebruikers binnenkort groenere routes aanbevolen. Die hebben bijvoorbeeld minder steile wegen en minder filedruk, wat het brandstofverbruik moet verminderen. Als een duurzame route ongeveer even lang duurt als de snelste route, kiest Google Maps voortaan standaard de duurzaamste. Wanneer de eco-weg langer duurt, toont Google de gebruiker het verschil in CO2-uitstoot en kan zelf een keuze gemaakt worden. De eco-routes komen later dit jaar beschikbaar in de Verenigde Staten, maar worden op termijn ook in de rest van de wereld uitgerold.

Nederlandse, Duitse, Franse, Spaanse en Britse gebruikers krijgen vanaf juni een melding als hun route door een milieuzone voert. Ze krijgen te zien of hun auto in de milieuzone mag komen en kunnen voor een alternatieve route of vervoersmethode kiezen.

Google wil gebruikers wereldwijd bovendien meer inzicht geven in de verschillende vervoersmogelijkheden die ze hebben om ergens te komen. Nu zijn auto, fiets en ov-opties onder verschillende tabbladen te vinden, maar de komende maand komen alle opties in een lijst te staan. Volgens Google moet dat het makkelijker maken om te vergelijken wat de beste optie is. Met behulp van AI wil Maps de volgorde van de opties personaliseren. Zo krijgen fervente fietsers vanzelf meer fietsopties te zien en worden metro-opties hoger uitgelicht in steden waar dat een populaire vervoersmethode is.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.