Facebook traint computersystemen eigen te leerproces overzien

ANP | 4 maart 2021 | 17:26 | Foto: ©ANP Facebook traint computersystemen eigen te leerproces overzien

AI kan elk jaar meer - het verschil zien tussen een teckel en een worstenbroodje, het lezen van verkeersborden of het inspreken van boodschappen. Toch is het proces van het aanleren van dit gedrag vaak voor een (groot) gedeelte nog mensenwerk. Nu zijn er steeds meer self supervising learning (SSL-)methoden in opkomst, die daar een einde aan moeten maken. De AI-onderzoeksafdeling van Facebook, FAIR, heeft voor het eerst SSL toegepast op visuele trainingen voor computers.

Volgens Facebook is de toekomst van AI dat er systemen worden ontwikkeld die direct kunnen leren van de informatie die ze gepresenteerd krijgen - of dit nu tekst, afbeeldingen of andere data zijn. Op die manier hoeft informatie niet eerst zorgvuldig gelabeld te worden. SSL-systemen hebben iets wat je zou kunnen omschrijven als ‘gezond verstand’, en kunnen zelfstandig problemen oplossen die veel huidige AI-systemen nog niet opgelost krijgen.

Op basis van de principes van SSL heeft Facebook nu SEER ontwikkeld, een SSL-computermodel dat lering kan trekken uit elke willekeurige set afbeeldingen van het internet. Na trainingen met een miljard ongecategoriseerde, willekeurige afbeeldingen van Instagram kon SEER afbeeldingen nauwkeuriger herkennen dan veel modellen die wel met de mensenhand getraind zijn.

Volgens Facebook betekent dit systeem een grote doorbraak voor het creëren van meer flexibele, precieze en aanpasbare computermodellen in de toekomst. Het bedrijf zegt details over SEER te delen met de AI-gemeenschap en VISSL, de bibliotheek die gebruikt is om SEER te ontwikkelen, open te stellen.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.