EU wil verbod op roamingkosten met 10 jaar verlengen

ANP | 25 februari 2021 | 12:52 | Foto: ©ANP EU wil verbod op roamingkosten met 10 jaar verlengen

De Europese Unie wil het verbod op roamingkosten met tien jaar verlengen. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld in de nieuwe Roaming Regulation. De bestaande regels voor dataroaming zouden volgend jaar vervallen.

Met de regels hebben consumenten overal in de EU recht op dezelfde snelheid en kwaliteit van hun mobiele internetverbinding als die ze in hun eigen land hebben - mits zulke verbindingen beschikbaar zijn.

Volgens Thierry Breton, commissaris Interne Markten, is het verbod op roamingkosten een hoeksteen van de Europese interne markt. Volgens de EU is de helft van alle Europeanen die over een mobiele telefoon beschikken de afgelopen twee jaar naar een ander EU-land gereisd. Het gebruik van dataroaming was in de zomer van 2019 17 keer hoger dan de zomer daarvoor, toen de roamingkosten nog niet waren afgeschaft.

Tijdens het reizen binnen de EU heeft volgens de Eurobarometer 33 procent van de mensen langzamer internet dan ze gewend zijn, en is de kwaliteit ook lager. Dat betekent bijvoorbeeld 3G in plaats van 4G. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat Europeanen ook buiten hun eigen land de snelste verbinding krijgen waar ze recht op hebben, ook als dat in de toekomst 5G is.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.