EU Privacywaakhond: wees voorzichtig met AI

ANP | 8 september 2020 | 14:01 | Foto: ©ANP EU Privacywaakhond: wees voorzichtig met AI

De Europese privacytoezichthouder EDPS waarschuwt dat kunstmatige intelligentie (AI) risico’s met zich mee brengt en "geen onschuldig, magisch gereedschap is dat de wereld zonder schade beter maakt". Dat schrijft Wojciech Wiewiórowski, het hoofd van de waakhond, in een reactie op een whitepaper van de Europese Commissie (EC) over kunstmatige intelligentie.

De EDPS onderschrijft de "Europese benadering van AI" die de Europese Commissie wil, gebaseerd op Europese waarden en rechten. Het zou volgens Wiewiórowski bovendien belangrijk zijn om in de hele EU dezelfde regelgeving te hanteren.

"AI is, net als andere technologie, niet meer dan een middel, en moet de mensheid dienen," zegt de EDPS. Volgens de toezichthouder wordt bij de implementatie van AI nog niet goed in de gaten gehouden wat de impact ervan op individuen en op de samenleving is. De EDPS wil daarom dat het automatisch herkennen van mensen in publieke ruimtes wordt opgeschort in de EU. Daarbij gaat het om gezichtsherkenning, maar ook om het herkennen van de manier waarop iemand loopt, vingerafdrukken, DNA, stemmen, toetsaanslagen en andere vormen van biometrie.

De EC noemt snelle adoptie van AI "essentieel" voor ziekenhuizen, nutsbedrijven, transportdiensten en financieel toezichthouders, maar de EDPS denkt dat voorzichtigheid geboden is. "Laten we niet te haastig zijn met AI. We moeten het goed doen en zorgen dat het eerlijk is en individuen en de samenleving dient."

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.