Eindhovens camerasysteem kan patiënten monitoren op complicaties

ANP | 15 maart 2021 | 17:51 | Foto: ©ANP Eindhovens camerasysteem kan patiënten monitoren op complicaties

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en het eveneens Eindhovense Catharina Ziekenhuis hebben een camerasysteem ontwikkeld waarmee patiënten automatisch gemonitord kunnen worden. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen complicaties na een operatie gedetecteerd worden. Daarvoor kijkt de camera naar subtiele veranderingen in het gezicht of de borst.

Na een succesvolle operatie hoeft een patiënt meestal niet op de intensive care te blijven liggen, maar wordt hij overgebracht naar de gewone verpleegafdeling om te herstellen. Daar wordt echter niet continu gemonitord. Om de zes tot tien uur komt een verpleegkundige de hartslag en ademhaling controleren, wat de slaap van een patiënt verstoort. Het camerasysteem zou daar een oplossing voor moeten bieden.

De intelligente camera checkt doorlopend de hartslag en ademhaling van de patiënt en geeft een seintje aan het zorgpersoneel als er mogelijk iets mis is. De onderzoekers denken dat hiermee het aantal complicaties terug te kunnen dringen. De patiënt kan bovendien vrij blijven bewegen en zit niet vast aan kabels en snoeren.

Testen

Het onderzoeksteam heeft de slimme camera’s al getest in een laboratoriumsetting. Als volgende stap zal er een experiment worden gedaan op de intensive care van het Catharina Ziekenhuis. Daarbij worden tien patiënten en vijf gezonde vrijwilligers acht uur lang gemonitord. De gegevens van de camera’s worden daarbij gecombineerd met de bestaande monitoring van de IC. "Zo kunnen we de camera trainen in situaties die hij nog niet kent, bijvoorbeeld als er minder licht is, of als een patiënt zijn gezicht afwendt", zegt onderzoeker Sveta Zinger.

Volgens de onderzoekers is de privacy goed gewaarborgd: patiënten staan niet herkenbaar op de opnamen. Er wordt bovendien toestemming aan hen gevraagd, en de camera’s kunnen met een knop uitgezet worden. In de toekomst willen de onderzoekers de camera’s ook gaan testen voor thuisgebruik. De eerste onderzoeksresultaten worden komende zomer verwacht.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.