‘Eind 2020 hebben 1 miljard mensen toegang tot 5G’

ANP | 30 november 2020 | 11:04 | Foto: ©ANP ‘Eind 2020 hebben 1 miljard mensen toegang tot 5G’

Ruim een miljard mensen zullen tegen het eind van het jaar in het dekkingsgebied van het mobiele 5G-netwerk wonen, oftewel 15 procent van de wereldbevolking. Dat verwacht het Zweedse netwerkbedrijf Ericsson. Nog niet iedereen zal het dan ook daadwerkelijk gebruiken, Ericsson voorziet dan 220 miljoen afgesloten 5G-abonnementen. Daarvan zijn er 175 miljoen, bijna tachtig procent, in China.

Volgens Ericsson zal 5G eind 2026 meer dan de helft van alle mobiele data voor zijn rekening nemen. Tegen die tijd moeten er 3,5 miljard 5G-abonnementen afgesloten zijn. Dat komt neer op vier van elke tien mobiele abonnementen. Een 5G-verbinding zorgt voor sneller en stabieler internet, wat de deur opent voor nieuwe toepassingen. Zo kan via 5G niet alleen supersnel een app gedownload worden, maar kunnen bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s beter inspelen op veranderende verkeerssituaties.

De cijfers komen uit de nieuwste editie van het Ericsson Mobility Report. 5G zou de snelste opmars van alle mobiele technologieën tot nu toe hebben. China trekt momenteel de kar, maar Noord-Amerika zou rap volgen. De Europese adoptie van 5G loopt nog wat achter omdat diverse landen de veiling van de frequenties hebben uitgesteld tijdens de coronacrisis.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.