Eerste medische standaard voor klinisch onderzoek met AI

ANP | 17 september 2020 | 14:56 | Foto: ©ANP Eerste medische standaard voor klinisch onderzoek met AI

Een internationaal consortium van medische experts heeft de eerste officiële richtlijnen geïntroduceerd voor klinisch onderzoek die worden uitgevoerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Er is nu veel aandacht voor de toepassing van AI in uiteenlopende sectoren, maar door opgeblazen verwachtingen en onterechte claims kan het vertrouwen van mensen in AI worden ondermijnd, schrijft MIT Technology Review.

De nieuwe richtlijnen schrijven onder andere voor hoe klinisch onderzoek moet worden uitgevoerd en gerapporteerd, zoals dat nu al over de hele wereld gebeurt. Maar nu moeten onderzoekers ook onder meer beschrijven wat voor vaardigheden iemand nodig heeft om een AI-tool te kunnen gebruiken, in welke setting kunstmatige intelligentie wordt geëvalueerd en hoe mensen met deze kunstmatige intelligentie omgaan.

Gerandomiseerde gecontroleerde studies zijn de meest betrouwbare onderzoeken om de effectiviteit en veiligheid van een medicijn of behandeling aan te tonen, maar die betrouwbaarheid is wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo moeten de onderzoeken volgens strikte richtlijnen worden uitgevoerd, zodat bij herhaling van het onderzoek precies dezelfde stappen kunnen worden gevolgd. Nu is het lastig om de effectiviteit van AI-tools met elkaar te vergelijken omdat de kwaliteit en de aanpak van studies te erg van elkaar verschillen. Ook kunnen bedrijven nu nog te makkelijk claimen dat hun AI-tool even goed functioneert als bijvoorbeeld een menselijke collega, terwijl daar geen concreet bewijs voor geleverd is.

Door strengere standaarden is het makkelijker AI-toepassingen onderling te vergelijken, wat uiteindelijk resulteert in betere en meer betrouwbare medische kunstmatige intelligentie.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.