Dynamische data is het antwoord op onbetrouwbare AI

ANP | 12 maart 2021 | 18:02 | Foto: ©ANP Dynamische data is het antwoord op onbetrouwbare AI

Om kunstmatige intelligentie te trainen is betrouwbare data van levensbelang. Op basis van historische data kunnen getrainde algoritmen voorspellingen maken over de toekomst. Maar wat als data ineens compleet afwijkt - bijvoorbeeld door het uitbreken van een wereldwijde pandemie? In dat geval kan dynamische data het antwoord zijn, schrijft vaknieuwssite Wired.

"Op dit moment is alles volledig losgezongen van het normale patroon", zegt Nadun Muthukumarana, partner bij Deloitte op de afdeling Publieke sector en Transport. "Het enige dat we zeker weten, is dat alles nog meer zal veranderen." Het is onzeker wanneer de situatie zal stabiliseren en hoe de wereld er dan uitziet.

Dit betekent niet dat we alle historische data kunnen weggooien, zegt Muthukumarana. Maar organisaties zullen wel aan de slag moeten met nieuwe datasets, die minder voorspelbaar zijn. En nog steeds gelden daarbij dezelfde regels als bij ‘normale’ data: hoe meer, hoe beter. Publieke organisaties hebben als voordeel dat ze kunnen samenwerken, en dat ze samen een grote berg aan moderne data kunnen verzamelen - met toestemming, natuurlijk.

Digitale tweeling

Door een digitale tweeling te creëren in een dataset kun je simulatietechnieken gebruiken om alle mogelijke uitkomsten van een scenario te berekenen. Een van de twee kopieert wat er op dit moment gaande is in de wereld, en de ander kan gebruikt worden om met behulp van het oplossend vermogen van AI mogelijke toekomstscenario’s te schetsen. Dat is het idee van dynamische data. Door de fysieke beperkingen van de echte wereld te combineren met wiskundige waarschijnlijkheid kunnen simulaties heel nauwkeurig voorspellingen leveren voor de korte termijn.

Zo kunnen transportorganisaties dit soort data gebruiken om hun efficiëntie op te schroeven. Door de digitale tweeling door een simulatie te halen kunnen problemen zoals personeelstekort al vooraf worden gesignaleerd en opgelost. Daarbij geeft de simulatie ook aan welke onderdelen van de operatie kritiek zijn en absoluut niet mogen vastlopen, omdat anders de rest van de operatie in gevaar komt.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.