Drie Nederlandse techpioniers strijden om innovatieprijs

ANP | 9 oktober 2020 | 12:16 | Foto: ©ANP Drie Nederlandse techpioniers strijden om innovatieprijs

Bolesian, Demcon en Protix zijn de finalisten voor de Nederlandse Innovatieprijs 2020. De prijs is gelieerd aan de Nederlandse Innovatiemonitor, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam. Naast toonaangevende innovatie moeten de bedrijven laten zien dat ze oog hebben voor duurzaamheid.

De drie deelnemers hebben met elkaar gemeen dat ze met AI werken, maar dat implementeren ze alledrie op verschillende manieren. Bolesian bouwt slimme datasystemen voor bedrijven, Demcon maakt grote, geautomatiseerde robots en Protix kweekt insecten voor dierlijke consumptie.

De specialisatie van Bolesian is data. Ze werken met ‘explainable artificial intelligence’: op basis van kennistechnologie - en niet alleen op basis van data - problemen beter inzichtelijk maken en oplossingen vinden. Voorbeelden hiervan zijn de Anonimizer, een systeem dat documenten en afbeeldingen anayseert en er voor zorgt dat al die gegevens aan de privacywet voldoen. Maar ook voor de ‘echte’ wereld bieden ze oplossingen. Zo kunnen systemen van Bolesian uit een batch met foto’s die te groot is om handmatig te bekijken wegdekschade opsporen en rioleringen en waterkeringen inspecteren.

Mondmaskermachine en de zwarte soldatenvlieg

Demcon richt zich primair op het bouwen van mechatronische oplossingen. Als een bedrijf een bepaald product of een productieproces heeft waar op dat moment nog geen machine voor bestaat, dan kan Demcon dat hele proces van ontwerp tot ontwikkeling uit handen nemen. Zo heeft Demcon bedrijven ondersteund die tijdens de coronacrisis de overstap wilden maken om beademings- en mondmaskersmachine te gaan maken, die voorheen nog hele andere producten fabriceerden.

De landbouw- en veeteeltsector is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Protix wil de ecologische voetafdruk van deze sector te verkleinen door onder meer dierenvoer op basis van insecten te produceren. Protix gebruikt gft-afval om de zwarte soldatenvlieg te kweken in een volledig geautomatiseerde omgeving. Van die vlieg wordt uiteindelijk een eiwitrijke pasta gemaakt die gebruikt kan worden voor voer voor kippen, vissen of huisdieren.

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2020 wordt op maandag 19 oktober bekendgemaakt, tijdens de uitzending van De wereld van morgen op NPO 1.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.