Door AI-aangedreven exoskeletten kunnen zelf lopen

ANP | 18 maart 2021 | 12:34 | Foto: ©ANP Door AI-aangedreven exoskeletten kunnen zelf lopen

Onderzoekers aan de University of Waterloo in Ontario combineren kunstmatige intelligentie met draagbare camera’s om exoskeletten te ontwikkelen die zelfstandig kunnen bewegen. Het project heet ExoNet en combineert computervision met deeplearning AI. De AI heeft bij mensen zonder beperkingen afgekeken hoe zij lopen en kan dat zelf nabootsen.

Exoskeletten die worden aangedreven door motoren zijn niet nieuw, maar zulke skeletten worden door de gebruiker bestuurd door joysticks of andere mechanismen. Hierdoor moeten mensen vaak voor elke beweging die ze willen maken een telefoon pakken of een andere actie uitvoeren, wat erg vermoeiend is.

De AI van ExoNet kan zelf trappen, deuren en andere factoren in de omgeving herkennen en daar acties op aanpassen. In de volgende fase van het project moet het exoskelet zelfstandig een trap kunnen beklimmen, obstakels ontwijken of andere acties ondernemen op basis van de huidige bewegingen van de gebruiker.

Voor het systeem van ExoNet hoeven mensen niet zelf na te denken, zegt Brokoslaw Laschowski, een promovendus die meewerkt aan het project. "Net zoals auto’s die zelfstandig rijden, ontwikkelen we exoskeletten die zelfstandig kunnen lopen." Op dit moment zijn de onderzoekers nog bezig om de motoren minder energie te laten verbruiken. Zo zouden de bewegingen van het skelet gebruikt kunnen worden om tijdens het lopen de batterij voor een gedeelte weer op te laden.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.