Deutsche Telekom test vliegende zendmast in stratosfeer

ANP | 19 oktober 2020 | 15:21 | Foto: ©ANP Deutsche Telekom test vliegende zendmast in stratosfeer

Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, zegt een succesvolle testvlucht te hebben gemaakt met een 4G-zendmast die door de stratosfeer vloog. Daarmee kunnen ook gebieden waar geen gewone zendmasten geplaatst kunnen worden, toch een snelle mobiele verbinding krijgen. Consumenten merken niet dat ze gebruik maken van een ander type netwerk.

Sinds begin deze maand heeft het bedrijf meerdere testvluchten gedaan in de Duitse deelstaat Beieren. Daarbij vloog een op afstand bestuurd vliegtuig op 14 kilometer hoogte met 4G-antennes aan boord. De antennes zouden een gebied met een omtrek van tot wel 100 kilometer kunnen voorzien van 4G.

De provider werkt samen met de Britse startup Stratospheric Platforms Limited (SPL) voor de vliegende zendmasten. Waar nu nog gebruik wordt gemaakt van propellervliegtuigen, ontwikkelt SPL een speciaal zendmastvliegtuig dat op waterstof werkt. Dat vliegtuig moet vanaf 2022 beschikbaar komen.

Volgens Reuters kunnen zendmasten in de stratosfeer zorgen voor de lage reactiesnelheid die nodig is om de nieuwe mogelijkheden van 5G-netwerken te realiseren. Bij bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s is het belangrijk dat de reactietijd zo kort mogelijk is.

Ook grote techbedrijven experimenteren met vliegende zendmasten: Loon van Google-moederbedrijf Alphabet stopt zendmasten in luchtbalonnen. Facebook schrapte twee jaar geleden een experiment voor internetverbindingen via drones na een reeks technische tegenslagen.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.