Deepfakemaker: 'Geen zorgen over 'one-click fakes''

ANP | 5 maart 2021 | 16:42 | Foto: ©ANP Deepfakemaker: 'Geen zorgen over 'one-click fakes''

De Belgische deepfakemaker Chris Ume vindt dat mensen zich niet druk hoeven te maken om de opkomst van deepfakes. Dat zegt hij tegen de vaknieuwssite The Verge. Ume maakte onder meer deepfakevideo’s van Tom Cruise die viral gingen op TikTok. Volgens Ume kost het veel tijd en geld om een echt goede deepfake te maken en had hij daarvoor ook nog een goede acteur nodig.

Het maken van een goede deepfake is iets anders dan alleen een knopje indrukken, zegt Ume. Met elke clip was hij weken bezig, waarbij hij gebruik maakte van het open-scource DeepFaceLab-algoritme. Hij werkt al jaren met deepfake.

Met het TikTokaccount @deeptomcruise haalde Ume al snel tienduizenden volgers binnen, waarna hij het account verwijderde. "Het had zijn taak volbracht", zegt Ume. "We hebben plezier gehad. Ik heb bewustwording gecreëerd. Ik heb laten zien wat ik kan. We hebben mensen aan het lachen gemaakt. En dat is het dan, het project is klaar." Inmiddels heeft Tom Cruise zelf een account aangemaakt, misschien wel omdat zijn AI-dubbelganger het zo goed deed.

'Net als Photoshop 20 jaar geleden'

De technologie van deepfakes wordt elk jaar beter, en het wordt steeds makkelijker om zulke video’s te maken. Toch is het volgens Ume nog lang geen kinderspel. Hij deed er twee maanden over om AI-modellen te trainen met videomateriaal van Cruise, en elke clip kostte hem vervolgens alsnog een paar dagen om in elkaar te zetten. Hij moest elk frame handmatig bekijken om het effect zo realistisch mogelijk te krijgen - hier een daar een lijn versoepelen, een flikkering wegwerken. En daarbij had hij naar eigen zeggen ook nog een getalenteerde acteur nodig. Hij gebruikte daarvoor een Tom Cruise-imitator die de beroemdheid al jaren volgt.

Hoewel Ume zich er bewust van is dat de technologie in de toekomst een stuk makkelijker te gebruiken zal zijn, maakt hij zich ook dan geen zorgen. "Het is net als Photoshop 20 jaar geleden. Toen wisten mensen niet wat het bewerken van foto's inhield, en nu weten ze dat veel foto’s nep zijn." Als deepfake normaler wordt op tv en in films, dan zullen de verwachtingen van mensen zich ook aanpassen, verwacht Ume.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.