China neemt koppositie AI-onderzoek over van de VS

ANP | 3 maart 2021 | 17:42 | Foto: ©ANP China neemt koppositie AI-onderzoek over van de VS

China heeft de koppositie in AI-onderzoek van de Verenigde Staten overgenomen. Dat blijkt uit de AI-index van Stanford University. China heeft sinds een paar jaar al meer publicaties op het gebied van kunstmatige intelligentie, maar tot nu toe werden de onderzoeken van Amerikaanse bodem vaker geciteerd. Inmiddels heeft China die positie overgenomen.

Ook is in de index te zien dat een steeds groter deel van de promovendi op het gebied van AI na hun proefschrift het bedrijfsleven ingaat. In 2019 was dit 65 procent, in 2010 nog geen 45 procent. Dit duidt er volgens Stanford op dat het bedrijfsleven een steeds grotere rol speelt in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Een probleem is volgens de universiteit wel dat er te weinig diversiteit is - 45 procent van de promovendi uit de VS op het gebied van AI is wit, ruim 3 procent Latijns-Amerikaans en 2,5 procent Afro-Amerikaans.

Hoewel er steeds meer aandacht is voor het maken van kwalitatieve of normatieve gedragscodes op het gebied van AI zijn er nog te weinig harde eisen binnen het domein. Daardoor is het lastig om goed te discussiƫren over de relatie tussen trends en verschijnselen binnen de maatschappij en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.