Chili wil 5G versneld uitrollen

ANP | 22 maart 2021 | 12:57 | Foto: ©ANP Chili wil 5G versneld uitrollen

Chili wil de uitrol van mobiele 5G-netwerken versnellen. Binnen twee jaar moet het grootste deel van het Zuid-Amerikaanse land over de snelle netwerktechnologie beschikken, meldt persbureau Reuters.

Chili sluit daarbij geen netwerkbedrijven uit, zegt onderminister voor telecom Pamela Gidi tegen het persbureau. "Zolang de regelgeving wordt gerespecteerd, gaan we geen invloed uitoefenen op de nationaliteit van de bedrijven." Chili rekent zowel de Verenigde Staten als China als zijn belangrijkste handelspartners, twee landen die in een handelsoorlog zijn verwikkeld met elkaar. De VS roepen bondgenoten op om geen Chinese netwerkapparatuur te gebruiken omdat dat een veiligheidsrisico zou vormen, wat door Chinese techbedrijven herhaaldelijk is ontkend.

Als Chili erin slaagt om in twee jaar 5G-netwerken op te tuigen, zou het land flink voorlopen ten opzichte van zijn buren. Dat zou moeten bijdragen aan het concurrerende vermogen van Chili. Zo zou cloudgigant Amazon Web Services een datacentrum in Zuid-Amerika willen bouwen. "We denken natuurlijk dat de uitrol van 5G Amazon en andere bedrijven zal helpen besluiten om zich in Chili te vestigen."

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.