‘Bouw één 5G-netwerk voor alle providers’

ANP | 11 januari 2021 | 18:11 | Foto: ©ANP ‘Bouw één 5G-netwerk voor alle providers’

In plaats van een eigen netwerk voor iedere grote telecomprovider, zou Nederland aan één nationaal 5G-netwerk moeten bouwen. Die oproep doen vier medewerkers van consultancykantoor Deloitte vandaag in het Financieele Dagblad. De verschillende netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile zouden weinig onderscheidend zijn en door samen te werken kan flink op de kosten bespaard worden.

Volgens Deloitte is het voordelige effect van concurrentie op de mobiele markt uitgewerkt. Bijna 25 jaar geleden werd de telecommarkt geliberaliseerd, waardoor aanbieders konden concurreren met KPN. Daardoor zijn de prijzen van mobiele abonnementen flink gedaald en bieden de huidige drie mobiele netwerken goede kwaliteit. Maar inmiddels zijn er inmiddels nauwelijks prijsverschillen meer en is de kwaliteit vrijwel identiek.

Volgens de consultants heeft het daarom weinig zin om weer drie nieuwe mobiele netten aan te leggen. Ze trekken een vergelijking met andere nutsdiensten: er is ook maar één stroomnet en één stelsel van spoorwegen waarop verschillende aanbieders actief zijn. De huidige providers zouden op een gezamenlijk 5G-netwerk nog steeds kunnen concurreren met de diensten die ze erop aanbieden.

Meer zendmasten

5G biedt hogere snelheden en meer netwerkcapaciteit dan het huidige 4G. Keerzijde is echter dat er voor 5G meer zendmasten en antennes nodig zijn, die ruimte in beslag nemen en energie verbruiken. Door samen te werken bij de aanleg, kunnen die gevolgen beperkt worden, denken de consultants.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.