Bedrijf ontwikkelt robot die stukadoor kan vervangen

ANP | 20 november 2020 | 17:12 | Foto: ©ANP Bedrijf ontwikkelt robot die stukadoor kan vervangen

Het bedrijf Canvas uit San Francisco heeft een robot gemaakt die dankzij AI een muur kan stuken. Dat schrijft vaknieuwssite Wired. De robot heeft de afgelopen maanden al op verschillende bouwplaatsen testrondes gedraaid.

Het apparaat is ongeveer even groot als een fornuis, en navigeert op vier wielen met behulp van laserscanners. Een robotische arm, met aan het einde een verticaal platform, doet het stucwerk. Het apparaat maakt gebruik van lidar (laser imaging detection and ranging), een technologie die de afstand tot een object of oppervlak kan bepalen door het gebruik van laserpulsen. De robot maakt de oppervlakte eerst glad, en gaat vervolgens stuken. Dankzij sensoren botst het apparaat niet tegen (menselijke) collega’s aan.

Het apparaat heeft nog wel een menselijke supervisor nodig, maar kan wel behoorlijk autonoom werken. Het is moeilijk om robots te ontwikkelen die werk op een bouwplaats kunnen overnemen omdat een bouwplaats er steeds anders uitziet, waardoor processen minder makkelijk te automatiseren zijn. Maar lasersensoren, goedkopere robotarmen en open source-software hebben het makkelijker gemaakt om ook voor dit soort omgevingen robots te ontwikkelen.

Productiviteit bouwsector blijft achter

De productiviteit in de bouwsector zou de afgelopen tientallen jaren minder snel zijn toegenomen dan de productiviteit in alle andere sectoren, becijferde McKinsey. Ook Boston Dynamics ziet in de toekomst grote kansen voor robotisering in de bouwsector. Zelfrijdende voertuigen zouden bouwmateriaal kunnen aanleveren, dat vervolgens (deels) door robots kan worden geïnstalleerd. Robots kunnen naast het aanbrengen van stucwerk ook in toenemende mate lassen, boren en metselen. Een rapport van onderzoeksbureau IDC uit januari 2020 voorspelt dat de vraag naar robots voor in de bouw tot 2023 jaarlijks met 25 procent toe zal nemen.

Computer vision en andere sensortechnieken kunnen ook in de gaten houden hoe materiaal en mensen zich rondom de werkplaats bewegen, waardoor software automatisch een waarschuwing kan geven als een taak of project vertraging oploopt, of als iets op de verkeerde plaats wordt geïnstalleerd.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.