Algoritme schrijft script voor complete podcast

ANP | 21 oktober 2020 | 09:57 | Foto: ©ANP Algoritme schrijft script voor complete podcast

Niet de makers, maar een algoritme heeft de laatste aflevering van Een podcast over media bedacht. In die show bediscussiëren internetondernemers Alexander Klöpping (oprichter van Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (uitgever van De Correspondent) de ontwikkelingen op het gebied van media en technologie. Dit keer werd de technologie echter niet alleen besproken, maar was het een integraal onderdeel van de podcast. Het script is namelijk geschreven door GPT-3, een algoritme voor het genereren van tekst.

GPT-3, ontwikkeld door OpenAI, kan zelfstandig teksten schrijven op basis van beperkte menselijke input. Nadat er een paar voorbeelden zijn gegeven van het type tekst dat wordt verwacht, vult het systeem de rest vanzelf aan. Het algoritme traint zichzelf door eindeloos teksten die op internet te vinden zijn te analyseren. Zo weet de AI dat na het woord "fire", "alarm" een logischere opvolging is dan "elvish". Onbekend is hoeveel teksten zijn bestudeerd door het systeem, maar volgens The Verge vormt de gehele Engelstalige Wikipedia (6 miljoen lemma’s) slechts 0,6 procent van de totale trainingsdata. Aan die enorme hoeveelheid trainingsdata zit ook een keerzijde: bijvoorbeeld racistische teksten en complottheorieën worden ook opgenomen. GPT-3 heeft daardoor al antisemitische teksten gegenereerd.

Voor hun podcast ‘voedden’ Klöpping en Pfauth het algoritme met een uitgeschreven script van een eerdere aflevering, aangevuld met een paar typische dingen die vaak in de show besproken worden. GPT-3 maakte daar een nieuw script van. Voor een deel bestond het resultaat uit media-analyses die niet gek klinken uit de monden van Klöpping en Pfauth, maar er waren ook surrealistische frases te vinden. Zo zou de betovergrootvader van Pfauth als astronaut uit de lucht zijn gevallen.

Krantenartikel

Het is niet de eerste keer dat GPT-3 media produceert. Vorige maand schreef het algoritme een opiniestuk voor de Britse krant The Guardian. In dat artikel betoogde de AI dat mensen niet bang hoeven te zijn voor kunstmatige intelligentie.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.