‘AI kan veel baat hebben bij boeddhisme’

ANP | 6 januari 2021 | 14:08 | Foto: ©ANP ‘AI kan veel baat hebben bij boeddhisme’

Het boeddhisme kan helpen om een ethisch kader te maken voor kunstmatige intelligentie. Dat stelt de filosofieprofessor Soraj Hongladarom in MIT Technology Review. Het probleem bij veel ethische kaders voor AI is dat ze vanuit een westers perspectief worden ontwikkeld. Het boeddhisme zou volgens Hongladarom een perspectief bieden dat niet dominant westers is, maar wel een overkoepelend kader kan bieden.

Organisaties die zich bezighouden met ethiek voor AI bevinden zich vooral in het Westen. Volgens de sociale wetenschapper Anna Jobin zijn er 21 in de Verenigde Staten, 19 in Europa en het Verenigd Koninkrijk, vier in Japan en in de Verenigde Arabische Emiraten, India, Singapore en Zuid-Korea slechts één per land. Richtlijnen voor AI reflecteren sterk de morele overtuiging van de mensen die ze schrijven, zegt Hongladarom.

De basisaanname van het boeddhisme, dat ieder levend wezen streeft naar het vermijden van lijden, werkt volgens Hongladarom goed als fundering voor een ethisch kader voor AI. Gezichtsherkenning zou dus bijvoorbeeld alleen moeten worden toegepast als dit ervoor zorgt dat de toepassing het lijden van mensen vermindert - en dan niet alleen voor de mensen die er gebruik van maken, maar voor alle mensen. De bewijslast of een technologie wenselijk is ligt dan vooral in de vraag of een bepaalde toepassing geen schade berokkent.

Volgens het boeddhisme zouden de mensen die AI ontwikkelen zich ook voortdurend bezig moeten houden met zelfverbetering. Ze moeten zichzelf dus continu onderwijzen en trainen om te zoeken naar manieren die het lijden in de samenleving laten afnemen. Volgens Hongladarom zijn waarden uit het boeddhisme waarden die doorgaans ook in westerse systemen worden teruggevonden,

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.