‘AI kan profiteren van opengesteld archief Twitter’

ANP | 27 januari 2021 | 14:09 | Foto: ©ANP ‘AI kan profiteren van opengesteld archief Twitter’

Twitter heeft bekendgemaakt dat het platform het volledige archief van publieke tweets aan onderzoekers beschikbaar zal stellen voor dataprojecten. Volgens vaknieuwssite The Next Web kan dit archief AI helpen om bias kwijt te raken, een verschijnsel waarin bestaande vooroordelen bij ontwikkelaars of in de maatschappij onbedoeld doorwerken in kunstmatige intelligentie.

Eerder stelde Twitter al (delen van) het archief beschikbaar, maar nu kunnen onderzoekers tot wel tien miljoen tweets per keer verwerken en beter filteren op wat voor soort berichten ze zoeken. Het archief is alleen beschikbaar voor niet-commerciële doeleinden.

Discriminerend taalgebruik en haatberichten zijn een veelvoorkomend probleem op alle sociale mediaplatformen. Ook bij Twitter. Kunstmatige intelligentie kan uit deze berichten voorbeelden halen van wat voor soort toon en taalgebruik het platform beter kan vermijden.

Tay en GPT-3

Het zou een aangename verbetering zijn voor de relatie tussen AI en Twitter: in 2016 moest Microsoft nog de chatbot Tay van het platform halen. De chatbot was zo ingesteld dat de AI beter zou worden in het voeren van gesprekken door zich te voeden met de antwoorden die het van mensen op Twitter kreeg. Binnen een paar uur begon de bot racistische tweets te versturen en haalde Microsoft Tay offline.

Maar ook in andere situaties kan het taalgebruik van mensen op internet - dat niet altijd even vriendelijk is - zorgen voor bias in AI. Zo heeft de taal-AI GPT-3 van OpenAI een ‘constante en creatieve’ bias tegen moslims. Veel van de data waarmee GPT-3 getraind wordt is publiek, en afkomstig van het internet. Dankzij het nieuwe onderzoeksplatform van Twitter kunnen onderzoekers mogelijke afwijkingen in hun modellen beter opsporen en ze verwijderen om zo eerlijkere AI te produceren.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.