‘AI kan krekels kweken en daarmee hongersnoden bestrijden’

ANP | 19 februari 2021 | 18:33 | Foto: ©ANP ‘AI kan krekels kweken en daarmee hongersnoden bestrijden’

Een team van Aspire Food Group, een bedrijf dat insecten voor menselijke consumptie kweekt, is bezig om een volledig automatische insectenkwekerij op te zetten. Dat schrijft vaknieuwssite The Next Web. De krekels kunnen worden verwerkt tot onder meer eiwitpoeder en -repen. Met behulp van IoT, robotica en kunstmatige intelligentie worden de krekels in een verticale omgeving (vrijwel) zonder inmenging van mensen gekweekt.

Met de groeiende wereldbevolking en een oneerlijke verdeling van voedsel zijn voedseltekorten in veel gebieden op de wereld een groot probleem. Insecten zijn een duurzaam alternatief voor vlees en vis, omdat ze met weinig grondstoffen gekweekt kunnen worden en veel eiwit bevatten.

In de kwekerij staan grote bakken waarin de krekels gekweekt worden. De bakken zijn uitgerust met speciale sensoren die de gezondheid van de krekelpopulatie in de gaten kunnen houden. Vervolgens analyseert een deep learning-algoritme de data om op zoek te gaan naar factoren die bedreigend kunnen zijn voor de gezondheid van de krekels, of naar manieren om de efficiëntie van de kweek te verbeteren.

Met AI wordt ook gezocht naar methoden om materialen opnieuw te kunnen gebruiken, om zo een bijdrage te leveren aan de circulaire economie. Volgens de planning moet de volautomatische kwekerij in het eerste kwartaal van 2022 klaar zijn voor gebruik. Daarna hopen ze per jaar 20.000 ton krekels te kunnen produceren. In eerste instantie zal de kwekerij worden opgezet in het Canadese London, maar volgens Aspire Food Group moeten de kwekerijen makkelijk over de hele wereld op te zetten zijn.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.