AI kan individuele vogels herkennen

ANP | 27 juli 2020 | 17:38 | Foto: ©ANP AI kan individuele vogels herkennen

Zelfs voor ervaren vogelspotters is het moeilijk om individuele exemplaren van dezelfde soort uit elkaar te houden. Onderzoekers zijn er nu in geslaagd om met kunstmatige intelligentie vogels te herkennen, wat van pas kan komen bij studies naar het gedrag van de beesten in de natuur. Het zorgt ervoor dat wilde vogels niet meer gevangen hoeven te worden om ze voor onderzoek te markeren met een gekleurde ring om hun poot.

Het AI-algoritme is getraind met duizenden afbeeldingen van vogels die al geïdentificeerd waren. Dat was een lastige klus, schrijft The Guardian, omdat dat soort beelden niet ruim voorhanden zijn. Dat is wel anders bij algoritmen die getraind worden om mensen te herkennen: bedrijven als Facebook hebben toegang tot miljoenen foto’s waarop mensen zichzelf al vrijwillig getagd hebben.

De nieuwe techniek kan gebruikt worden bij onderzoek naar het gedrag van wilde vogels in de natuur. Hoofdonderzoeker André Ferreira van de universiteit van Montpellier vertelt bijvoorbeeld tegen The Guardian dat hij in Zuid-Afrika de republikeinwever bestudeerde. Die vogel bouwt samen met soortgenoten enorme nesten, en Ferreira was benieuwd wat individuele vogels bijdroegen aan de bouw. Dat was lastig te onderzoeken met menselijke observatie omdat de vogels zich vaak verstoppen in bomen. Het algoritme kon ze wel herkennen op foto’s van het nest.

Drie soorten

De techniek is tot nu toe toegepast op drie soorten kleine vogels. Naast de republikeinwever zijn dat de in Europa veel voorkomende koolmees en de zebravink. De wetenschappers hopen met hun onderzoek aan te tonen dat kunstmatige intelligentie breed ingezet kan worden in biologisch onderzoek.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.