‘AI kan enorme impact hebben op Britse inlichtingendienst'

ANP | 26 februari 2021 | 17:28 | Foto: ©ANP ‘AI kan enorme impact hebben op Britse inlichtingendienst'

De Government Communications Headquarters (GCHQ), de Britse inlichtingendienst, kan in de (nabije) toekomst sterk beïnvloed worden door kunstmatige intelligentie. Dat zegt de directeur Jeremy Fleming, meldt de Britse krant The Guardian. AI zou onder andere gemiste aanwijzingen kunnen vinden om terrorisme op te sporen of om de bronnen van fake news en computervirussen te achterhalen.

De inlichtingendienst heeft in een zeer ongebruikelijk paper toelichting gegeven op het gebruik van machine learning. Normaliter maakt de dienst niets bekend over werkwijzen en technieken, maar critici maken zich zorgen om het gebruik van dit soort technologieën om beter te kunnen surveilleren.

"Met deze ongeëvenaarde technologische evolutie ontstaan veel kansen, maar ze leveren ook belangrijke ethische uitdagingen op voor onze maatschappij, waaronder GCHQ", zei Fleming. De inlichtingendienst wil niet bekendmaken hoe het AI precies gebruikt of wat voor data zulke software analyseert, maar het zou wel smartphones in de gaten houden en sociale mediaprofielen volgen.

GCHQ gelooft dat AI MI5, de veiligheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk, kan helpen terrorisme te bestrijden doordat zulke software veel beter in staat is signalen op te pikken dat iemand bezig is met het voorbereiden van een actie. Ook zou AI de National Crime Agency, een overheidsdienst die criminaliteit bestrijdt, moeten kunnen helpen met het tegengaan van kindermishandeling. Kunstmatige intelligentie kan miljarden afbeeldingen van kindermisbruik analyseren om tot nu toe verborgen bewijsmateriaal te vinden. Op die manier hoeven ook minder mensen urenlang door zeer verontrustend materiaal te spitten.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.