AI kan autisme herkennen bij jonge kinderen met oogscan

ANP | 15 maart 2021 | 15:22 | Foto: ©ANP AI kan autisme herkennen bij jonge kinderen met oogscan

Een Hongkongse wetenschapper heeft een manier ontwikkeld om autisme bij jonge kinderen vanaf zes jaar oud te detecteren aan de hand van een oogscan. Dat meldt persbureau Reuters.

De oogscan wordt geanalyseerd door kunstmatige intelligentie (AI), die kijkt naar onder andere de bloedvaatjes in het oog. Zo kan autisme of de aanleg voor autisme al in een vroeg stadium worden herkend. Die vroege herkenning betekent dat er ook eerder met een behandeling gestart kan worden, wat de uitkomsten verbetert. "Vroege interventie is belangrijk omdat de kinderen dan nog groeien en in ontwikkeling zijn", zegt onderzoeker Benny Zee van de Chinese Universiteit van Hongkong.

De technologie is bij zeventig kinderen getest, waarvan er 46 autisme hebben en de overige 24 kinderen de controlegroep vormden. De AI-oogscan kon de kinderen met autisme in 95,7 procent van de gevallen correct identificeren. De gemiddelde leeftijd van de geteste kinderen is 13 jaar, waarbij de jongste 6 jaar oud is.

Volgens autisme-experts weigeren ouders vaak te geloven dat hun kind autisme heeft, zelfs als er duidelijke signalen zijn. Een medische test zoals de oogscan kan ouders mogelijk eerder overtuigen, wat zou betekenen dat de behandeling vroeger start.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.