AI helpt ziekenhuizen bij het opsporen van sepsis

ANP | 5 oktober 2020 | 11:27 | Foto: ©ANP AI helpt ziekenhuizen bij het opsporen van sepsis

Sepsis Watch is een AI, ontwikkeld door Duke University, die helpt bij het opsporen van de eerste tekenen van sepsis - een van de grootste oorzaken van sterfgevallen in een ziekenhuis. Dat schrijft MIT Technology Review. De eerste resultaten zijn bemoedigend, en de AI is nu onderdeel van een landelijk klinisch onderzoek in de VS waarvan in 2021 de resultaten worden verwacht.

Sepsis treedt op wanneer een infectie zorgt voor ontstekingen in het hele lichaam die zo ernstig zijn dat organen niet meer werken. Als sepsis vroeg genoeg wordt opgespoord is het nog te behandelen, maar dat opsporen is lastig omdat de symptomen ervan gemakkelijk kunnen worden aangezien als een teken dat er iets anders aan de hand is.

Hier moet Sepsis Watch het verschil maken. De AI is meer dan drieëneenhalf jaar in ontwikkeling geweest en heeft meer dan 32 miljoen datapunten geanalyseerd, om uiteindelijk te resulteren in een simpele interface in de vorm van een iPadapp. Patiënten krijgen elk uur een score die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat sepsis bij ze op zal treden. Als iemand een gemiddelde of een hoge score krijgt wordt een waarschuwing afgegeven, en als de arts het eens is met de diagnose wordt de patiënt onmiddellijk behandeld.

Dramatische daling

De app wordt nu twee jaar gebruikt in het ziekenhuis dat verbonden is aan de Duke University in North Carolina. Op basis van anekdotisch bewijs kan gesteld worden dat de AI echt helpt om sterfgevallen terug te dringen: in dit ziekenhuis is het aantal patiënten dat is overleden aan sepsis ‘dramatisch’ gedaald, schrijft MIT Technology Review. Een landelijk onderzoek moet uitwijzen of dit ook statistisch te onderbouwen is.

Wel zijn de onderzoekers eerlijk over de uitdagingen die het implementeren van de AI met zich meebrengen. Het haalt de hiërarchie overhoop die in ziekenhuizen erg gebruikelijk is en het beïnvloedt procedures en besluitvormingsprocessen die al tientallen jaren in stand worden gehouden. Dit vergt een groot aanpassingsvermogen in een werkgebied waar routine en een duidelijke hiërarchie juist belangrijk is om fouten te voorkomen. Om een AI op grote schaal te laten werken in de context van een ziekenhuis is het volgens de onderzoekers dan ook belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de sociale context van de AI.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.