AI helpt met opsporen fouten op bouwplaats

ANP | 19 oktober 2020 | 11:29 | Foto: ©ANP AI helpt met opsporen fouten op bouwplaats

Kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van fouten tijdens de bouw van een nieuw gebouw. Dat kan een flinke kosten- en tijdsbesparing opleveren, schrijft MIT Technology Review. De Brits-Israëlische startup Buildots werkt aan een detectiesysteem dat op basis van afbeeldingen elk detail van een bouwproject in de gaten kan houden en bij vertragingen of fouten automatisch aan de bel trekt. Twee grote Europese bouwers maken er al gebruik van.

Buildots maakt gebruik van videobeelden die geschoten worden door GoPro-camera’s op de veiligheidshelmen van bouwvakkers. Daardoor is er doorlopend beeld van het hele bouwproject, die het systeem vergelijkt met een digitale kopie van hoe het gebouw hoort te zijn. Aan de hand van de video weet de AI tot op een paar centimeter nauwkeurig waar een bepaald object in het gebouw is. Zo kan het systeem de status van tot wel 150.000 objecten volgen, van stopcontacten tot toiletten. De status wordt zo bovendien vaker gecontroleerd dan een menselijke bouwopzichter dat kan doen.

Volgens Sophie Morris van Buildots moet de AI mensen helpen om zich te richten op het nemen van belangrijke beslissingen. "Dat is het werk dat mensen willen doen, en niet controleren of de muren al geschilderd zijn en of iemand teveel gaten in het plafond heeft geboord," zegt ze tegen MIT Technology Review.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.